tomar el sol

Què li passa al teu cos si prens massa el sol

El sol es converteix en un gaudi, en una afició o fins i tot arriba a ser una obsessió per a alguns. Però com tot a la vida, el sol és bo en la seva mesura. Un excés de la seva exposició pot provocar danys irreversibles. La teva pell té l’efecte memòria, és a dir, quan es produeix una cremada a la pell, perdura en el temps i és irreversible, desencadenant efectes que ningú desitja com l’envelliment prematur, al·lèrgies, taques i fins i tot càncer.

Abans de passar al costat de les seves conseqüències nocives, vegem perquè pot ser bo en dosis controlades. Doncs el sol a més de mantenir-nos saludables afecta directament a la nostra condició física i psicològica. Per exemple: ajuda a la síntesi de la vitamina D3, activa el sistema immunològic, potencia la circulació i en definitiva ens dóna l’alegria i les ganes d’afrontar el dia a dia amb un somriure.

Quan ens allunyem de l’exposició recomanada i abusem del sol haurem d’afrontar les conseqüències que poden ser:

Envelliment

L’impremta que deixa el sol a la pell com hem dit, és irreversible i duradora. Encara que percebis que el bronzejat desapareix, la teva pell segueix patint els efectes del sol. L’exposició excessiva als raigs ultraviolats, origina l’envelliment de la pell. Això es tradueix com un mecanisme natural que té el nostre cos, que després del contacte amb el sol, produeix un gran nombre de fibres d’elastina. L’excessiva formació d’aquest fenomen biològic afavoreix l’aparició de les denominades cicatrius solars que generen les arrugues i taques solars. Per això, zones com la cara, coll, i mans, que són les menys protegides solen mostrar amb més intensitat l’envelliment.

como prendre el sol

Cremada solar

Has de recordar que el bronzejat és la resposta directa de la pell a una cremada. El cos segrega melanina aconseguint l’efecte del pigment i fent més gruixuda la capa còrnia de la pell. Segons el temps d’exposició i la intensitat dels raigs UVB, les cremades seran majors o menors. En el decurs de les primeres 24h notaràs el pic de la sensació de cremor, que s’anirà convertint en ampolles o en pell d’escamada, acompanyada de símptomes atípics com la febre, la deshidratació o els vòmits. La durada de la cremada fins a la seva cicatrització, pot durar segons gravetat fins a 1 setmana.

crema solar

Càncer

És la pitjor conseqüència que pot originar l’excessiva exposició solar i les cremades. El càncer es manifesta quan els raigs UVB danyen la pell i interfereixen en les cadenes d’ADN del cos. Quan aquestes cadenes d’ADN es veuen danyades poden crear cèl·lules que segueixen una fórmula anormal que en multiplicar-se creïn un tumor cancerós. Hi ha altres factors que augmenten la probabilitat com el tipus de pell, la genètica i l’edat (a partir dels 40 anys)

Els tipus de càncer es divideixen en dos segons les cèl·lules afectades i la seva gravetat:

Carcinoma: és el més comú i té origen en les capes més mitjanes i inferiors de l’epidermis. Sol aparèixer en edats més avançades i la seva progressió és lenta.

Melanoma: és el més perillós i agressiu. És l’autor del nombre més gran de casos crítics en pacients producte de la seva ràpida progressió.

prendre el sol

Un cop vist els efectes que desencadena una exposició excessiva al sol, has de prendre les majors precaucions com la crema solar i evitant les hores de més intensitat. I en cas que hagis patit la cremada i et trobis malament, acudeix al teu metge de capçalera, que t’oferirà la millor assistència. .

 

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *