crema solar para la playa

Quan, quina quantitat i amb quina freqüència ens hem de posar crema solar

El mateix dilema ens sorgeix cada estiu, vull prendre el sol sense cremar-me, però quanta crema m’he de posar, com i amb quina freqüència? I amb més raó, la pell s’ha de cuidar contínuament si volem evitar multitud de malalties que provoquen els raigs solars.

Tots els objectes que fem servir com a protecció, la roba, el barret, les ulleres de sol o el para-sol, ajuden a bloquejar parcialment els raigs solars, però no són suficients per evitar les cremades, vermellors i malalties que es produeixen amb el contacte del sol.

Per minimitzar aquests riscos la crema solar ha d’anar sempre amb tu, ja sigui en forma de gel, esprai o loció. El seu ús variarà segons el format i gràcies a l’àmplia oferta del mercat podràs escollir el que més s’ajusti a les teves necessitats en cada moment del dia.

como ponerse crema solar

Quan?

La resposta és fàcil, sempre que estiguis exposat al sol sense tenir en compte l’època de l’any. Potser hi ha moments quan estem més tapats per la roba, però hi ha parts del cos com la cara o les mans que segueixen exposades a la radiació solar. Això ho podem comprovar en les persones que tenen més edat i les que han patit un major impacte solar en el temps, la seva pell de la cara i de les mans, mostra un major desgast que les d’altres parts del cos.

Independent de la sensació tèrmica, de fred o de calor, els raigs segueixen impactant en les cèl·lules de la pell durant tot l’any. Mentre que a l’hivern predomina la radiació de tipus A, responsable de l’envelliment de la pell, a l’estiu guanya potencia la radiació de tipus B, que provoca les cremades. En essència, el bronzejat és la resposta de la nostra pell a l’exposició solar, que a l’entrar en contacte amb la radiació solar, produeix un pigment anomenat melanina, protegint la pell de les cremades. No obstant això, no sempre és suficient amb les defenses naturals i hem de donar un cop de mà al nostre cos.

Com a l’estiu estem més exposats als raigs més directes i tenim la pell més descoberta per la roba cal prendre més precaucions. Has d’estendre la crema 30 minuts abans d’entrar en contacte amb el sol, perquè la superfície cutània tingui temps a absorbir la crema. L’elecció del grau protector ha d’estar en relació al pigment de la pell, si és més blanca o més morena. Els rangs de protecció recomanats oscil·len entre els 30 i 50 SPF.

cuando ponerse crema solar

Quant?

Els raigs UV poden penetrar a la pell i danyar les cèl·lules amb facilitat. Les cremades solars es produeixen quan l’exposició al sol excedeix la capacitat de protecció del nostre pigment. Aquí entra en joc la crema solar, creant una capa protectora, absorbint la radiació solar i transformant-la en un altre tipus d’energia que no afecta la pell.

La quantitat i la manera d’aplicar la crema solar tindran una gran importància. Per exemple, a nivell nacional els experts en fotoprotecció de la UMA, recomanen una aplicació generosa, aproximadament 30ml per tot el cos. Això equival a un xarrup o a una pilota de tennis de taula. L’hem d’estendre de manera molt uniforme, amb moviments circulars i afavorint l’absorció per part de la nostra pell. Hem d’anar amb compte amb les “parts oblidades” com el peu, les orelles, el contorn de la cara, el dors de les mans o l’interior dels genolls.

Amb quina freqüència?

Encara que hagis seguit tots els passos anteriors, t’hagis posat la crema amb previsió i aplicat de manera correcta, la crema perd efecte amb el temps. Aproximadament en dues hores el 80% de l’efecte del protector s’esvaeix, i a més, en cas d’entrar en contacte amb l’aigua aquest temps es redueix fins a la meitat. Per regla general, cal renovar la crema solar cada dues hores, en cas que vulguis fer-te una capbussada, espera a assecar-te i després torna a aplicar la quantitat recomanada. Qualsevol contacte amb la sorra, roba o la tovallola farà que la loció protectora es vagi dissolent. Cal no oblidar-se de les cremes més lleugeres o en esprai, aquestes tenen menys gruix amb la qual cosa haurem de ser més previsors si no volem perdre el seu efecte.

funciona la crema solar

Les cremades de sol són igual de greus que les cremades tèrmiques i poden desencadenar els mateixos símptomes i efectes, edema, butllofes i/o febre. D’altra banda i favorablement, l’exposició als raigs de sol de manera controlada ens proveeix de vitamina D, encarregada per exemple, de la regulació del calci en els ossos.

En definitiva, el morè de la pell pot semblar més o menys estètic, però no has de sacrificar ni la teva pell ni la teva salut per a això. Utilitza els petits tips que hem exposat, evita les hores de més intensitat solar i podràs gaudir del bronzejat amb una pell bonica i saludable.

 

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *