Medicaments + conducció = precaució

Llegia recentment en una publicació que a Espanya un 5% dels accidents de trànsit estan relacionats amb els medicaments. De fet, sabíeu que un 17% de la població que condueix habitualment afirma estar en tractament farmacològic? Aquestes dades em van fer reflexionar: a la farmàcia, pel contacte directe que tenim amb el pacient, realitzem una important tasca informativa i de conscienciació en seguretat vial i medicaments i conducció.

La nostra finalitat és informar i sobretot, promoure l’ús racional dels medicaments, requereixin o no de recepta. Especialment quan aquestes mateixes enquesten llancen una altra dada reveladora: tres de cada quatre pacients que condueixen desconeixen si la medicació que prenen afecta a la seva capacitat de conducció o no, i en quin grau i manera. A aquesta dada se li suma el fet que molts d’ells s’automediquen sense informació.

En aquest article m’agradaria convidar-vos més que mai que ens consulteu quan adquiriu un medicament, que tingueu sempre present que en matèria de seguretat vial influeix en gran mesura el vostre estat, la vostra claredat mental, auditiva i oftalmològica.

Alguns dels efectes adversos que els medicaments poden tenir sobre la conducció són:

– La somnolència o efecte sedant és el més habitual.
– La reducció de reflexos i l’augment de temps de reacció.
– L’alteració de la percepció de les distàncies.
– Les alteracions oftalmològiques o d’audició.
– Els estats de confusió i atordiment.
– Les alteracions musculars.

Com podem evitar aquests efectes i minimitzar els riscos? Es recomana evitar conduir en iniciar un tractament si sabem que potencialment pot disminuir els nostres reflexos o capacitat visual. Sobretot, tingueu especial precaució a l’hora d’administrar diversos medicaments, informar-vos si en prendre’ls conjuntament poden generar efectes adversos (encara que administrats de forma individual no tinguin contraindicacions). I per descomptat… no consumiu alcohol!

Existeixen certs grups de medicaments amb major efecte en la conducció que uns altres, com per exemple:

– Els medicaments que actuen sobre el sistema nerviós central (antidepressius, ansiolítics, hipnòtics, antipsicòtics, etc.)
– Els antihistamínics (encara que l’efecte és mínim en els de nova generació com la loratadina o la mizolastina).
– Els relaxants musculars.
– Alguns col·liris (midriàticos i cicloplègics).
– Els antineoplàsics i immunomodul·ladors.

Us insistim: a la farmàcia estem per atendre-us i dispensar-vos medicaments i productes… però sobretot per informar-vos i aconsellar-vos. Ja sabeu que és important llegir-se amb deteniment les instruccions i contraindicacions dels medicaments que us heu de prendre. Per això, no dubteu en preguntar-nos tots aquells dubtes que se us plantegin: estem al vostre servei, al de la vostra salut i al de la seguretat vial!mediccamentsOK

Leía recientemente en una publicación que en España un 5% de los accidentes de tráfico están relacionados con los medicamentos. De hecho, ¿sabíais que un 17% de la población que conduce habitualmente afirma estar bajo tratamiento farmacológico?. Estos datos me hicieron reflexionar: en la farmacia, por el contacto directo que tenemos con el paciente, realizamos una importante labor informativa y de concienciación en seguridad vial.

Es nuestra labor informar y sobretodo, promover el uso racional de medicamentos, requieran o no de receta. Especialmente cuando estas mismas encuestas arrojan otro dato revelador: tres de cada cuatro pacientes que conducen desconocen si la medicación que toman afecta a su capacidad de conducción o no, y en qué grado y manera. A este dato se le suma el hecho que muchos de ellos se automedican sin información.

En este artículo me gustaría invitaros más que nunca a que nos consultéis cuando adquiráis un medicamento, que tengáis siempre en mente que en materia de seguridad vial influye en gran mesura vuestro estado, vuestra claridad mental, auditiva y oftalmológica.

Algunos de los efectos adversos que los medicamentos pueden tener sobre la conducción son:

– La somnolencia o efecto sedante es el más habitual.

– La reducción de reflejos y el aumento de tiempo de reacción.

– La alteración de la percepción de las distancias.

– Las alteraciones oftalmológicas o de audición.

– Los estados de confusión y aturdimiento.

– Las alteraciones musculares.

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *