Les 5 lleis de la psicología Gestalt

Existeixen moltes teràpies psicològiques que poden ajudar a les persones a superar els seus problemes psicològics. Sovint, el que les diferencia és la manera d’enfocar o treballar amb els problemes. També n’hi ha que utilitzen una barreja de diferents tractaments per ajudar als pacients, ja que no a tothom li funciona el mateix mètode.

 

Avui parlarem sobre la psicologia Gestalt, una teoria que explica la percepció com a coneixement o sensació interior, és a dir, que la percepció és tota aquella informació que rebem a través dels sentits. En aquest mètode s’estudia com s’organitzen aquestes formes o estructures mentals, donant lloc a la nostra percepció. Per aquest motiu, quan es va crear els autors van proposar que la percepció és el primer pas realitzat per la nostra ments quant experimentem quelcom.

 

Principals lleis de la Gestalt:

  • Llei de la proximitat. Es diu que agrupen la informació del mon extern segons la distribució espacial dels objectes que observem. Per tant, tendim a crear-nos una imatge mental d’aquests segons la distància que tenen entre sí.

 

 

  • Llei del tancament. Es relaciona amb la informació que ens ajuda a crear contorns o límits de les figures. Això, a diferència dels estímuls que no ens generen una imatge o possibilitat mental d’un tancament.

 

  • Llei de la continuïtat. Explica que tendim a percebre com a continus detalls que se’ns presenten junts, tot i que en realitat estan separats o es troben interrumputs.

 

  • Llei de semblança. També coneguda com a “llei d’igualtat”. Proposa que la nostra percepció classifica la informació segons quin punt s’assemblen entre sí els estímuls que observem. Això s’explica perquè tendim a buscar l’homogeneïtat, amb la qual cosa, si se’ns presenta una informació que es repeteix amb freqüència tenirem a captar-la abans que una altra que se’ns presenti de manera difusa.

 

 

  • Llei de la bona forma. Es defineix com la tendència a organitzar els fenòmens externs dins de categories simples. Per exemple, en observar una bombolla de sabó, realitzarem una representació mental sobre la seva forma circular, la seva textura, la seva grandària, etcètera.

 

  • La relació figura-fonsLes lleis de la Gestalt abans descrites van ser també resumides en un mateix principi: la llei de la relació figura-fons. Les lleis anteriors descriuen la forma en què la percepció construeix nocions d’objecte, sense ressaltar els elements externs que permeten discriminar una forma d’una altra.

 Per part seva, la llei de la relació figura-fons sosté que la percepció també ocorre a partir de les variacions en l’estimulació provocades per elements d’exterior. És a dir, les dades no poden ser organitzats perceptualmente per si mateixos; el subjecte requereix cert nivell de contrast per a poder obtenir informació d’aquestes dades.

 

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *