somatització

Els missatges que ens envia el cos: somatització

A l’occident sovint es tendeix a separar les enfermetats físiques de les mentals pel senzill fet que, històricament, s’ha tractat el cos i la ment com si fossin dues entitats diferents en la persona. Aquestes teories a poc a poc s’han anat quedant enrere i actualment es reconeix el fenomen anomenat somatizació.

En què consisteix?

A grans trets, la somatització consisteix a transformar els problemes psíquics en símptomes físics de manera involuntaria. Aquestes alteracions psicosomàtiques poden ser causades per l’estrès, els problemes emocionals o les emocions negatives i ocasionar mals de cap, vòmits, debilitat, astènia, problemes musculars com contractures recurrents, entre d’altres manifestacions.

somatització salut

Quin tipus de persones són més propensa a somatitzar?

Sovint, quan parlem del malestar que ens genera una època complicada, molta gent se sent identificada. De fet, gairebé tothom somatitza algun cop a la seva vida, ja sigui per la dificultat d’expressar els sentiments o pel constant estrés en el que vivim.

També existeixen determinats trets de personalitat i algunes situacions en concret que fan que augmenti la possibilitat de patir una enfermetat psicosomàtica:

  • Les dones tenen més tendència que els homes
  • Va molt lligat a l’estrès
  • Persones amb tendència als pensaments negatius i insatisfacció personal
  • Dependència de les relacions socials
  • Quan existeix un trastorn psicològic com l’ansietat o la depressió

Com deixar enrere els problemes psicosomàtics?

Es tracta d’un problema emocional, el cos ens envia senyals per què li fem cas i li dediquem atenció. Així que el més important per a solucionar-ho és buscar el focus del problema:

  • Hem de pensar com ens sentim i què és el que ho genera. D’aquesta manera veurem els problemes amb perspectiva i hi podem trobar possibles solucions.
  • És molt important expressar el que sentim en cada moment.
  • Fugir de les emocions negatives com la rancor, l’enuig o l’evenja.
  • Evitar les situacions que generen estrès i malestar

I sobretot, viu amb una actitud positiva!

 

 

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *