El mareig, com detectar-lo i prevenir-lo?

El mareig és un dels grans clàssics de les vacances, sovint associat als trajectes marítims o en cotxe, és a dir, als que impliquen moviment. És un mite? Què hi ha de cert? I el que de ben segur deu interessar-vos als que alguna vegada n’heu sofert els desagradosos símptomes: com prevenir-lo? És possible evitar-se el passar per aquest mal tràngol?

Sabíeu que el mareig el produeix el cervell? La raó per la qual apareix és perquè rep senyals contradictòries dels seus diferents centres sensorials: per exemple, la sensació de la vista no correspon amb l’oïda ni amb la sensació de posició del cos. I és precisament amb aquestes acceleracions, corbes i aturades sobtades dels trajectes en cotxe i vaixell que aquestes contradiccions es presenten al cervell, responent aquest amb la sensació de mareig. Per tant, sí que és cert que els desplaçaments són en bona mesura els responsables de l’aparició del mareig, però pel que s’ha descobert, incideixen també components personals.

L’aparició del mareig es manifesta en el vòmit, i un cop aquest ha fet acte de presència poc es pot fer per pal·liar la desagradable sensació que se’n deriva. Els símptomes que anuncien aquest desenllaç són ben visibles: pal·lidesa, sudoració freda, salivació més abundant de la normal, nàusees o la sensació de què els objectes es mouen.

El tractament més efectiu per a evitar el mareig és el preventiu. En iniciar un viatge per carretera, avió o mar tingueu en compte aquestes senzilles instruccions:

  1.  No menjar ni beure en excés en les hores prèvies a emprendre el viatge.
  2. Planificar aturades si és possible i aprofitar-les per a caminar, airejar-se i prendre petites quantitats de menjar i de beguda cada cert temps.
  3. No llegir durant el trajecte.
  4. Fixar la vista en un punt allunyat de l’horitzó.
  5. Evitar la calor.
  6. Adoptar una postura correcta en el seient.
  7. Estimular l’atenció dels nens i mantenir-los distrets (amb cançons, endevinalles, jocs de paraules, etc.).

Ara bé, per a aquells que vulgueu assegurar-vos de no patir mareig podeu prendre un antiemètic mitja hora abans de marxar, i si us inclineu per un producte homeopàtic, aneu-lo prenent durant el viatge. N’hi ha específics per a nens… i per als animals de companyia! Sabíeu que ells també es maregen? Consulteu al vostre veterinari abans d’iniciar el viatge, també és important que les nostres mascotes gaudeixin del viatge!

 

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *