Donar medul·la

Moltes persones necessiten un trasplantament de medul·la a Espanya cada any, degut principalment a malalties de la sang com per exemple la leucèmia. Per sort, cada vegada hi ha més gent implicada en la causa que decideix donar i salvar vides. Segons dades del Ministeri de Salut, a finals de l’any 2017, es registraven més de 300.000 donants al Programa Nacional de Donants de Medul·la.

A continuació t’expliquem els dos tipus de donació que existeixen i quins passos cal seguir per portar-les a terme.

erda-estremera-36272

Tipus de donació:

  • Donació de medul·la òssia: No s’ha de confondre amb la medul·la espinal del sistema nerviós. La donació de medul·la òssia consisteix a extreure les cèl·lules mare de dins dels ossos més grans. El procés es porta a terme a un quiròfan i mitjançant una xeringa s’extreu la substància de la part posterior de l’ós del maluc. És una operació indolora on el donant està anestesiat completament.
  • Donació de PSBC: Aquest tipus de donació és més senzilla que l’anterior. En aquest cas, es prenen les cèl·lules mare més perifèriques mitjançant una màquina que filtra la sang del donant a través d’una via. El procés es porta a terme a una sala d’un hospital o centre de salut i l’intervingut es manté despert en tot moment, ja que és una intervenció sense complicacions ni riscos.

 

Passos a seguir per convertir-se en donant:

  • Ser una persona sana d’entre 18 i 60 anys.
  • Inscriure’s al registre del Programa Nacional de Donants de Medul·la.
  • Fer-se un seguit de proves mèdiques per detectar el tipus d’ADN i teixit que tenim.
  • Estar a l’espera de ser trucat pel nostre metge quan una persona compatible amb nosaltres necessiti un trasplantament.
  • Fer la donació. El metge escull quin tipus de donació (medul·la òssia o PSBC) és la més adient.
  • Recuperar-se. Si fem la donació a través d’un quiròfan, passarem un parell de dies amb una mica de mal al lloc on ens van punxar, però no ha de ser més d’una setmana.  
  • Mantenir-se a l’espera d’una nova donació. Potser estem molt sol·licitats o potser no arriben a trucar-nos mai, això dependrà del nostre ADN.
  • En cas que es vulgui deixar de ser donant ens hem de donar de baixa del registre.

 

La medul·la és de les poques donacions que es poden fer en vida i més d’una vegada. Moltes persones necessiten la nostra ajuda, és hora de mostrar la nostra solidaritat i fer-nos donants.

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *