Dia nacional de la Celiaquia

Dia nacional de la Celiaquia

El pròxim 27 de Maig se celebra el Dia Nacional de la Celiaquia, un dia en què els que pateixen aquesta malaltia autoimmune utilitzen per reivindicar-se i per donar veu a tots aquells que la sofreixen dia a dia. És per això que en el post d’avui volem aprofundir en aquest tema i donar a conèixer la malaltia entre tots aquells que, la pateixin o no, volen saber més d’ella.

Què és exactament la celiaquia?

A diferència del que molts de nosaltres pensem, la celiaquia no és una intolerància com a la lactosa o una al·lèrgia, sinó que es tracta d’una malaltia autoimmune.

El gluten és una proteïna que es troba en el blat, l’ordi, el sègol, possiblement l’avena i d’altres cereals. Quan els celíacs prenen algun producte que conté gluten, el seu intestí no absorbeix bé els seus nutrients i pateixen símptomes com vòmits, anèmia, depressió, cabell fràgil, aprimament, mal de caps, menopausa precoç, retard del creixement, entre d’altres (pots consultar més informació al web de la FACE – Federación de Asociaciones de Celíacos de España).

En el seu cas, l’únic tractament és portar una alimentació sense gluten durant tota la vida, és a dir, només d’aliments i productes naturals com la carn, el peix, fruites, verdures, llet, i productes fets a partir de farines de blat de moro i arròs.

Quines són les xifres d’aquesta malaltia?

Segons dades que comparteix Celicidad.net, entre un 1 i un 2% de la població és celíaca, és a dir, entre 450.000 i 900.000 persones pateixen aquesta malaltia. I entre un 10% de la població és sensible al gluten, és a dir, no tolera bé algun dels seus derivats i ha de modificar lleugerament la seva alimentació. Segons dades de El Periódico, els celíacs augmenten un 15% cada any, principalment perquè es tracta d’una malaltia genètica.

Podem parlar doncs, del trastorn intestinal inflamatori més comú entre la població. Afecta, sobretot, a dones adultes (és entre 4 i 6 vegades més habitual que una persona adulta ho pateixi), ja que les dones són més propenses a desenvolupar malalties autoimmunes.

Dia nacional de la Celiaquia

Per últim,  entre un 80 i un 85% dels celíacs no estan diagnosticats. Aquesta “infradiagnosticació” pot derivar en altres malalties associades a la celiaquia. A més a més, quan un celíac fa la compra, segons xifres de la FACE, gasta uns 1.300 euros de més que la resta. Són, principalment aquests dos motius pels quals els celíacs estan de “reivindicació” en aquest dia.

Per què se li dòna visibilitat?

L’origen d’aquest dia radica en la necessitat de conscienciar a la població sobre aquesta malaltia que afecta un número tan important de la societat i, a més, prendre consciència sobre els problemes als quals s’enfronten els que la pateixen, començant pel diagnòstic, però també per la sobrecàrrega econòmica que comporta i per les dificultats a les quals s’enfronten a l’hora de comprar als supermercats o consumir als bars, restaurants o cafeteries productes sense gluten, el qual també afecta la informació que tenen els seus treballadors sobre com estan fets els productes.

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *