Dia Mundial del Parkinson

Dia Mundial del Parkinson

El dia 11 d’Abril se celebra el Dia Mundial del Parkinson, una data ideal al calendari per prendre consciència sobre aquesta malaltia que afecta a 150.000 persones a Espanya i entre 4 i 6 milions al món, segons dades de l’Associació Europea de la Malaltia del Parkinson (EPDA, en anglès).

Què és el Parkinson?

Aquesta malaltia neurodegenerativa que afecta el sistema nerviós de manera progressiva i crònica va ser descoberta el 1817 pel doctor anglès James Parkinson, qui va relatar els mateixos símptomes que trobem avui en dia en aquesta malaltia

Es tracta d’una malaltia produïda per un procés neurodegeneratiu multisistèmic que afecta el sistema nerviós central. Hi ha unes neurones en la zona mitjana del cervell que s’anomenen dopamina i que són les encarregades de coordinar moviments, si la persona pateix aquest trastorn, les neurones moren o no funcionen adequadament.

Aquesta afecta de manera diferent a cada persona: alguns poden evolucionar de manera molt ràpida i altres pacients poden evolucionar d’una manera més lenta. A més a més, és la segona malaltia, després de l’Alzheimer en prevalença i incidència.

Dia Mundial del Parkinson

Com detectar el Parkinson?

Al principi de la malaltia els símptomes són molt lleus, poc específics i ens poden portar a la confusió. El pacient es queixarà de dolors articulars, cansament, o depressió. Després els símptomes passaran a ser físics com l’arrossegament de peus o dificultats a l’hora d’escriure.

Passada aquesta primera fase en la qual el metge acabarà diagnosticant la malaltia, els símptomes seran més clars: tremolor, rigidesa, lentitud en els moviments, inestabilitat, entre d’altres. És a dir, tots els moviments que es controlen a través del sistema nerviós. Però també trobem problemes associats a aquesta malaltia com són la fatiga o cansament, estrenyiment, incontinència urinària, depressió, sudoració excessiva, o trastorns oculars.

Dades sobre el Parkison

Avui en dia, es desconeixen les raons per les quals una persona té Parkinson, Tot i haver evolucionat en la ciència, avui en dia no hi ha cap manera de saber què provoca que el nostre sistema degeneri d’una manera tan brusca cap a una malaltia que no ens permet controlar els nostres impulsos. Tampoc hi ha un tractament, dieta ni exercici que ajudi a evitar-la.

Un 85% de la comunitat científica coincideix en el fet que l’origen és desconegut, el 10% restant creuen que és d’origen genètic i el 5% últim suggereix que pugui ser per causa ambiental o tòxica.

Actualment, la malaltia afecta tant homes com dones, de totes les races i edats i tot i que el 70% dels que la pateixen superen els 65 anys, el 30% restant són menors d’aquesta edat.

Segons dades de la Sociedad Española de Neurología (SEN) entre 120.000 i 150.000 persones pateixen aquesta malaltia i al voltant de 10.000 casos es diagnostiquen a l’any al territori espanyol.

Com es pot ajudar?

Com a totes les malalties de les quals es desconeixen les raons, el temps de diagnòstic és molt lent: es triga entre 1 i 3 anys en rebre un correcte diagnòstic, però es calcula que un 30% dels que pateixen la malaltia encara no han estat diagnosticats.

Això només es pot solucionar amb més hores d’investigació, estudis clínics i altres evolucions al respecte, pel qual, és hora de col·laborar amb una de les diferents associacions que s’encarreguen de difondre el missatge i a compartir més informació amb malalts i familiars sobre aquesta malaltia que pateixen tantes persones.

Dia Mundial del Parkinson

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *