Com afecten les pantalles als nostres ulls

Com afecten les pantalles als nostres ulls?

T’atreveixes a comptabilitzar totes les hores que passes davant de les pantalles del mòbil, ordinador o tablet? Encara que per estadística cada espanyol dedica més de 3h als dispositius, la realitat és molt diferent per a molts que treballem davant de l’ordinador jornades de 8 hores. Davant d’aquesta situació és important ser conscient de l’efecte que tenen en els nostres ulls, per poder gestionar-lo i mantenir-nos sans. En aquest post t’explicarem què és la llum LED, com afecta la vista i com minimitzar el seu impacte.

Origen

Els ulls són dues lents que filtren la llum de l’exterior fins a la retina. La llum, formada per ones estimula les cèl·lules internes denominades cons i bastons, que recullen tota la informació. Seguint aquest patró quan t’exposes a la llum LED, el cristal·lí adopta una forma convergent per tal d’oferir nitidesa i enfocar la pantalla.

pantalles led ulls

Símptomes

El primer símptoma que es manifesta a l’estar exposat llarga estona a la llum LED és el cansament i la fatiga de l’ull, producte de l’esforç per mantenir l’enfoc i percebre les coses amb nitidesa. A això se li suma un altre efecte directe, la sequedat de l’ull, que es produeix en estar mirant fixament un objecte, fent que el nombre de parpelleigs disminueixi i l’ull s’assequi.

D’altra banda, trobem la radiació física de les pantalles. Encara que cap a aquest tema han sortit teories i estudis contràriament oposats, l’efecte de la llum, és obvi. Els raigs que surten dels dispositius són una font de llum directa, que si es manté constant durant el temps i impacta a l’ull accentua la sequedat que pot derivar en altres problemes com l’insomni, el malestar o els mals de cap.

 

Precaucions

Tracta de mantenir certa distància amb la pantalla i evita que el teu ull hagi d’esforçar-se massa per enfocar la pantalla. La distància adequada es troba entre els 45 i 50 cm.

No t’oblidis de parpellejar, pensa que en estar molt concentrat mirant la pantalla l’ull passa de parpellejar unes 13 vegades per minut a unes 5. Tot i que és un reflex inconscient tracta de pensar-hi, practica o encara millor, pren-te un descans d’uns minuts.

Ajusta la llum de les pantalles per equilibrar la intensitat. Com menor contrast entre pantalla i ambient menys esforç i cansament de l’ull.

impacte pantalles led

Ara que ja saps alguns tips per mantenir el teu benestar ocular, practica’ls diàriament i veuràs com reduiràs el cansament.

 

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *