Com afecta la radiació ultraviolada del sol a la nostra pell?

Molts heu sentit parlar de la radiació ultraviolada (U.V) del sol, i que és necessari protegir-se contra ella però… sabeu perquè? La radiació ultraviolada està formada per la radiació UVA i la UVB. La seva alta capacitat de penetració en la pell és la responsable de les alteracions que provoca en ella. Us expliquem amb més deteniment en què consisteixen exactament, i com incideixen:

– Radiació UVB: només arriba fins a la epidermis, la capa més externa de la nostra pell, i té efectes a nivell agut com la cremada (o eritema solar) o la pèrdua de defenses (fotoinmunosupressió).

– Radiació UVA: penetra fins a la dermis, les capes intermèdies de la nostra pell, i és la responsable a llarg termini del fotoenvelliment i les al·lèrgies solars. L’exposició al sol s’acumula, per la qual cosa és a llarg termini que apareixen aquestes manifestacions de la radiació.

És clar que els rajos del sol penetren en la nostra pell, siguem o no conscients. Ho som dels seus efectes a curt, mitjà o llarg termini? Quan ens exposem al sol i a les seves radiacions sense la protecció adequada la nostra pell respon amb una inflamació cutània, la ja anunciada cremada (o eritema solar): s’enrogeix, i segons la intensitat de l’exposició, pot arribar a produir edema, sensibilitat i dolor en la pell. així com butllofes i descamació intensa, deixant una pigmentació residual. No apareix de forma instantània: aquestes manifestacions poden aparèixer a les poques hores després de l’exposició al sol, i fins a un màxim de 24 hores després.

A més d’exposar-nos a cremades, exposem al nostre organisme a la disminució de les seves defenses (la fotoinmunodepressió) i que una infecció viral latent (com la de l’Herpes) es reactivi. És més, si bé diuen que els anys no perdonen… el sol tampoc: és l’agent extern que major influència exerceix sobre l’envelliment prematur de la pell. Els seus principals signes són les arrugues, solcs, pèrdua d’elasticitat i fermesa, taques i vascularització. Per no parlar de les reaccions fototòxiques i fotoalèrgiques que moltes persones acaben desenvolupant: apareix una zona vermellosa als pocs minuts o hores de l’exposició, amb molta picor i molèstia. El seu origen pot deure’s a característiques genètiques i metabòliques de l’afectat, així com una reacció al consum de certs medicaments que poden propiciar-la.

Recapitulem: cremades, disminució de defenses i envelliment prematur. La bona notícia és que evitar, o fins i tot relentir la seva aparició, està a la nostra mà: usant fotoprotecció. És molt important utilitzar el fotoprotector adequat per a cada tipus de pell i zona del cos a protegir, havent-hi al mercat moltes marques amb variades textures i presentacions.

Tots hem de responsabilitzar-nos de la protecció de la nostra pell, i ara disposem de més informació sobre la radiació UV i els seus efectes, així que no hi ha excusa per usarfotoprotector en les nostres activitats físiques o aquàtiques en l’exterior… i sobretot, màxima protecció per als nens, la seva pell és encara més fràgil que la nostra! Ara a gaudir dels dies de sol que ens ofereix el final de l’estiu, i a acumular molta vitamina D provinent dels seus rajos per afrontar l’hivern.

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *