Bruxisme, causes, conseqüències i tractament 1

Bruxisme, causes, conseqüències i tractament

El bruxisme és l’acció involuntària de contreure els músculs de la mandíbula i fer cruixir les dents. És un acte que es pot duu a terme tant de dia com de nit, però és més comú de nit, durant les hores de son. 

En el post d’avui coneixeràs les causes, les conseqüències i el tractament del bruxisme.

Li diuen la malaltia silenciosa, pel fet que la persona que ho pateix no és conscient. Aquest problema es pot detectar per exemple, quan es té dolor de mandíbula i contraccions maxil·lars, en el moment que es fa una revisió dental o a vegades quan es dorm i la persona del costat escolta les dents cruixir.

Bruxisme, causes, conseqüències i tractament 2

Causes

Les causes exactes encara són desconegudes, però n’hi ha estudis que destaquen la relació entre el bruxisme i l’estrès o l’ansietat, sent una de les principals causes. 

També hi ha teories relacionades que marquen com a origen una alineació incorrecta de les dents. Quan la mossegada no és l’adequada es crea una major tensió en l’articulació.

Altres hipòtesis indiquen una alimentació deficient i trastorns del son, encara que aquestes només les presenten un percentatge molt reduït de pacients.

Conseqüències

El bruxisme afecta a tota l’articulació temporomandibular pel que pot desencadenar càrrega muscular, dolor i inflamació en tota l’articulació, arribant a produir mals de cap i d’oïda freqüents.

El fet de cruixir les dents produeix desgast en l’esmalt provocant sensibilitat dental i petites fissures. En casos més greus s’implanten pròtesis per substituir les dents fetes malbé.

Lesions a les genives com retrocés, inflamació i sagnats derivats de la pressió.

Insomni a causa de les molèsties ocasionades per la pressió. S’acaba sentint dolor a les genives i les dents, carrega en tota l’articulació i dificultat per agafar el son.

Bruxisme, causes, conseqüències i tractament 4

Tractament

El mètode més eficaç per reduir els símptomes del bruxisme és utilitzar una fèrula de descàrrega, feta d’acrilamida transparent. No existeixen dues dentadures iguals, per tant s’ha de fer a mida a partir de motlles de resina de la forma de la dentadura. Aquestes fèrules de descàrrega s’han de fer al dentista i s’utilitzen a la nit majoritàriament per evitar el desgast de les dents i la pressió que s’exerceix.

La realització diària de tècniques de relaxació ajuda a reduir la tensió tant física com psíquica. Hi ha moltes tècniques que poden ser d’ajuda com el ioga i la meditació. Fins i tot es poden fer exercicis relaxants específics de la zona temporomandibular.

No menjar xiclet, evitant així que la mandíbula es mogui més estona de la recomanada.

Evitar aliments durs com algunes carns, pastanaga o poma, és una bona opció quan es té la sensació que la zona maxil·lar està carregada. 

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *