beneaficios de la leche para bebes

Beneficis de la llet materna i de la llet de fórmula

Segur que tots ens hem topat amb centenars de blogs discutint i exposant els pros i els contres d’alimentar als nadons amb llet materna o si fer-ho amb llet de fórmula. Tenint en compte que cada mare i cada nadó és un món, no és fàcil decantar-se per una via o per una altra. No obstant això, la llet materna sempre pot ser una elecció encertada i biològica. D’altra banda, la indústria alimentària també porta anys investigant i elaborant noves fórmules per tal d’aconseguir un producte que s’aproximi al màxim a la base nutricional de la llet materna.

Per això i aprofitant la setmana de la lactància materna us portem un post amb els beneficis que té tant alimentar el nadó amb llet natural i amb llet de fórmula.

beneficios lleche materna

Comencem amb els beneficis de la llet natural:

Valor nutricional

La llet natural és la millor font de nutrients per als nadons, perquè puguin desenvolupar-se sans i forts. Entre altres beneficis, la llet materna és innòcua i està plena d’anticossos, que compleixen amb la funció de protegir el nadó de malalties com la pneumònia o la diarrea.

Beneficis a llarg termini

Sempre solem donar més importància als resultats a curt que als de llarg termini perquè ens semblen més reals i tangibles. El mateix passa amb la lactància materna, les mares no solen valorar-les de la mateixa manera i t’hem de dir que són molts, els beneficis que poden aportar al teu nadó.

Segons informació de la OMS els adults que han tingut una lactància natural en la seva infantesa, poden demostrar una menor propensió al sobrepès, a l’obesitat i la diabetis. D’altra banda, és possible que es manifesti un desenvolupament més òptim de la mandíbula i de les dents, influint en la parla, minimitzant l’aparició de trastorns de la comunicació verbal.

Vincle emocional

Durant l’època de lactància el vincle entre mare i fill és importantíssim. Són llaços emocionals, un instint plenament biològic que garanteix la supervivència del nen/a. La criatura aprèn a poc a poc a guanyar confiança al món que l’envolta i a les persones amb què té contacte produint-li gran seguretat. A nivell neurològic es produeixen estimulacions al cervell del nadó i la mare, tant la de producció de la llet (prolactina) com la de l’enamorament (axitocina). D’acord a aquesta relació d’afecció, el nadó pot créixer emocionalment sa.

beneficios leche en polvo

Per altra banda i com hem dit, la llet de fórmula també pot ser una elecció oportuna sigui per circumstàncies naturals o per decisió pròpia.  

Llibertat d’acció

Vivim en una societat (moderna) on la inclusió de la dona al mercat laboral és, a diferència d’altres èpoques, total i generalitzada. Per aquest motiu la variable distribució del temps diari pot ser una de les causes perquè es decideixi fer servir el la llet de fórmula. És una opció totalment vàlida on la mare pot disposar d’ajuda i d’altra banda incloure a altres membres de la família, com el pare, en l’alimentació del bebè, creant major vincle afectiu. Tanmateix el temps que es triga a aportar la dosi necessària al nadó també és més reduïda, amb el biberó només necessites 15 min, els quals podrien arribar als 60 min en cas de donar-li el pit.

Valor nutricional

La llet de fórmula igual que la materna aporta gran part dels nutrients que pot necessitar el nadó en els primers mesos de vida, per fer front a possibles infeccions i no desenvolupar malalties que el puguin afectar amb el temps. És així que, la llet de fórmula s’elabora seguint els controls més estrictes i pot garantir unes condicions òptimes d’esterilitat. A més, a causa del bagatge i de la investigació de la indústria alimentaria estan disponibles diferents tipus de fórmules adaptades a qualsevol tipus d’intolerància que pot mostrar el nounat.

bebes nutricion

En definitiva, hi ha infinitat de casos de mares que no poden alletar els seus nadons sigui per raons biològiques, patològiques o de decisió personal. Tanmateix, tampoc ens podem deixar endur pels mitjans que llancen crítiques a una i a l’altre banda. La desinformació i la informació tergiversada és el major mal per la societat. Per això i abans de decidir la manera de proveir de llet al bebè és molt necessari reunir tota la informació, deixar-se guiar per especialistes i tenir en compte més d’una opinió, sempre contrastant-les. Finalment, si vols que el teu fill/a s’alimenti de la manera més adequada, creixi sa i fort, pren la decisió que més s’adapti tant a les teves necessitats com a les del nou nascut. I recorda, el més important, és que siguis feliç amb la teva decisió i gaudeixis de la màgia que té veure créixer la teva criatura.

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *