Begudes vegetals

En els últims anys els casos d’intolerància o al·lèrgia a la lactosa han augmentat considerablement (més informació aquí). És per això que moltes marques conegudes de llet o begudes han tret al mercat les conegudes com “begudes vegetals”. En aquest post farem un repàs de l’origen d’aquestes begudes, els diferents tipus que hi ha i les seves propietats. Salut!

Actualment, es calcula que més d’un 70% de la població mundial és intolerant a la lactosa. Això és així perquè el ser humà, durant l’evolució, mai va necessitar consumir llet d’origen animal, fins que va néixer la ramaderia i es va començar a consumir aquest aliment. Aquest fet va fer que l’organisme humà s’adaptés a aquesta situació i es fes una selecció natural d’individus capaços de digerir la lactosa. Després de la lactància materna, es pateix de forma espontània una disminució progressiva de la “lactasa” en el nostre organisme, i el grau d’aquesta determinarà la intolerància o no.

Com es pot intuir, les begudes vegetals són totes aquelles que tenen un origen vegetal i es poden classificar segons la forma en la qual trobem els elements en la natura, per exemple: beguda vegetal de gra com la d’arròs, beguda vegetal de llegums com la soja, beguda vegetal de fruits secs com la d’ametlla, o la beguda vegetal de llavors com la de sèsam.

Tot i que es recomana provar-les totes per trobar la que millor s’avingui al teu gust, les propietats nutricionals sí que canvien les unes de les altres. Algunes tenen més proteïnes, altres es digereixen millor, i algunes tenen una font de vitamines i minerals més interessants per al nostre organisme. Per això es recomana consultar al teu metge quina és la que va més amb el teu tipus de metabolisme.

En general, aquest són alguns dels beneficis en comú de totes les begudes vegetals:

  • No contenen lactosa ni colesterol.
  • Són baixes en greixos.
  • Tenen un elevat percentatge de greixos mono i poliinsaturats, beneficioses pel cor.
  • Alt contingut en vitamines de tipus B.
  • Relació equilibrada entre Sodi i Potassi.
  • Són perfectes per a persones amb digestions lentes, problemes d’estrenyiment, color irritable, entre d’altres.

Esperem que aquest post t’inspiri per afegir alguna beguda vegetal en la teva propera visita al supermercat més proper 😉

 

Foto portada © www.rimacestarbien.com

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *