Així es comporta el cos en situacions extremes

Així es comporta el cos en situacions extremes

Avui ens hem llevat curiosos i volem saber com es comporta el cos en determinades situacions més extremes com en viatjar en avió o en estar a una altitud o temperatura determinada. Tu també vols saber que li passa al nostre organisme? Continua llegint!

La gravetat

Encara no és possible viatjar a la Lluna, així que ho compararem amb el que senten els pilots, per exemple. La gravetat el que fa és augmentar el nostre pes a 1 gr., però en el cas dels pilots, pot ser fins a 8 o 10 vegades el seu pes!

L’impacte d’aquesta gravetat i pes extra depèn de la direcció en la qual la rebem, per exemple, si la gravetat actua de cap a peus, els òrgans interns es desplacen cap avall.

La pressió arterial

Si estàs pensant a fer busseig, vés amb compte amb les baixades o pujades massa ràpides perquè pot provocar descompressions. Això és així perquè els gasos diluïts a la sang formen bombolles que poden provocar fins a trombosis o destruir les parets vasculars.

Vés sempre acompanyat de professionals amb els quals estiguis segur i sempre vigilat en aquests tipus de situacions.

Així es comporta el cos en situacions extremes

Per intoxicació en un incendi

Quin tipus d’intoxicació podem patir durant un incendi? Intoxicació per monòxid de carboni. Aquesta intoxicació serà molt ràpida: el monòxid entrarà dins de la sang i part de l’hemoglobina es transformarà en carboxihemoglobina. Cal tenir en compte que només un tipus de cèl·lules poden transmetre oxigen als teixits del cos, unes d’elles són les cèl·lules nervioses.

És per això que aquest tipus d’intoxicació afecten el sistema nerviós i provocarà mal de caps, nàusees i descoordinació.

Per hipotèrmia o insolació

Davant de situacions tèrmiques extremes el nostre cos pot reaccionar de dues maneres diferents:

  • Per una banda, davant d’una exposició prolongada al fred, els nostres vasos sanguinis es contrauen per mantenir una major quantitat de sang en el cos perquè els nostres òrgans puguin continuar funcionant.
  • Per altra banda, quan patim una insolació és perquè els nostres vasos sanguinis es dilaten més del normal perquè la sang circuli més ràpidament.

 

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *