intolerància a la lactosa

6 coses sobre la intolerància a la lactosa com tots hauríem de saber

En els darrers anys el tema de les intoleràncies i al·lèrgies han estat cada cop més d’actualitat. Sembla com si cada cop més gent del nostre entorn adquireixi intolerància a algun aliment. Avui ens volem centrar concretament en la intolerància a la lactosa i en 6 coses que hauries de saber sobre aquesta malaltia.

Perquè prevenir és sempre millor que curar. Per exemple, si després de beure llet o menjar formatge et notes el ventre inflat o et fa mal a l’intestí, llavors vés a controlar-ho, perquè probablement és un cas d’intolerància als làctics (atenció, no sempre!).
I no és un cas aïllat, perquè l’Agència Europea de Seguretat Alimentaria (EFSA) afirma que el 34% dels espanyols tenen aquests tipus d’intolerància. Per això, malgrat existeixen múltiples alternatives “sense lactosa”, és important valorar aquests 6 factors recomanats per la “Asociación de Intolerantes a la Lactosa (ADILAC)” per saber i no confondre’ns amb altres patologies semblants.

 1. No és el mateix ser intolerant a la lactosa que ser al·lèrgic a la llet.
  Com els dos casos tenen el mateix origen, la llet, és molt fàcil confondre’ls. Però de fet no tenen res a veure: la intolerància a la lactosa (IL) és una deficiència enzimàtica que ens impedeix processar i digerir el sucre de la llet; mentre que l’al·lèrgia a la llet de vaca (APLV) és senzillament una reacció immunològica a la proteïna de la llet.
  Els símptomes també són molt diferents. Mentre la IL ens provoca principalment problemes digestius, la APLV sol derivar en problemes respiratoris, dermatològics o fins i tot anafilaxia.
 2. Graus d’intolerància
  Existeixen tres tipus d’intolerància: primària, secundària i alactasia. La Primària és la més comuna i la d’origen genètic i que no té volta enrere. Pot aparèixer en qualsevol moment de la vida. La secundària és temporal i recuperable. No té origen genètic, sinó provocat per altres molèsties com infeccions intestinals o celíacs. L’alactasia o deficiència congènita per últim, és també d’origen genètic i no recuperable. És una forma rara que es manifesta per la deficiència genètica del nadó nounat. No se’n coneixent gaires casos.
 3. Quins són els símptomes?
  Depèn molt del grau d’intolerància que es tingui i de la quantitat de menjar ingerit. No obstant això, els efectes són quasi sempre immediats o al cap d’unes poques hores. Acostuma a manifestar-se amb: estómac inflat, gasos, dolor abdominal, soroll intestinal o també diarrea.
 4. Quines proves s’han de realitzar per detectar-ho?
  La lactosa no sols es troba a la llet, també en infinitat d’aliments comuns (embotits per exemple!), així doncs és clau que confirmem amb el doctor tota la nostra dieta.
  Els tests més habituals són els d’hidrogen espirat, test sanguini, biòpsia de l’intestí prim o recentment, el test genètic. En qualsevol cas, no s’ha de caure mai en l’autodiagnòstic i començar sense assessorament mèdic a treure la lactosa de la nostra dieta. Sempre aconselleu-vos d’un especialista.
 5. Quins productes contenen lactosa?
  Òbviament tots els derivats làctics: llet, formatge, iogurts, etc. Malgrat tot, de forma artificial la lactosa està present en infinitat de productes per tal de millorar-los. Per exemple, salses, aperitius, brioixeria, pa, plats precuinats, fins a un llarg etcètera.
  Per tant, el millor consell és doncs mirar detingudament les etiquetes dels productes que volem comprar. Per sort la normativa actual exigeix un etiquetatge complet i això ens ajuda a trobar tots els ingredients que conformen el que mengem per evitar intoleràncies i al·lèrgies.
 6. Un cop sabem que som intolerants, què mengem?
  Malgrat sigui un inconvenient, avui en dia existeixen una àmplia gamma de productes “sense lactosa” al supermercat o mercat. Deixa de beure llet o menjar làctics pot provocar deficiències de vitamines (com la D), proteïnes o minerals (per exemple calci), que per tant hem de saber substituir correctament. Sense anar més lluny, alguns productes a l’abast com peix, marisc, espinacs, cols o fruits secs, són un substitut perfecte de la llet de vaca.

Seguint aquests 6 consells podreu saber si sou o no intolerants a la lactosa. Però no oblideu mai que no s’ha de fer autodiagnòstics. Pregunteu sempre al vostre metge o farmacèutic.

vacas

 

 

 

 

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *