5 premises per a l’esport sense edat

Molts de vosaltres ja haureu tornat de vacances i estareu preparant-vos per a reincorporar-vos a la feina, o bé ultimant els detalls per a què els petits de la casa comencin l’escola. A tots nosaltres, sense importar la nostra edat, ens cal tornar a la normalitat, a les rutines, als hàbits… i treure’ns de sobre els excessos típics de l’estiu!

Sabíeu que l’activitat física és la que permet al nostre metabolisme funcionar de forma correcta? En totes les etapes de la vida, tot i que bé és cert que hem de conèixer les limitacions del nostre cos, en funció del nostre nivell físic i edat, per a saber quines són les necessitats del nostre metabolisme.

Us proposem 5 consells per a què gaudiu en família d’una activitat física apta per a totes les edats. Una magnífica ocasió per a reactivar-nos, recuperar la forma i seguir realitzant activitats a l’aire lliure.

  1. Autoavaluem-nos! És a dir, abans de realitzar qualsevol activitat física cal que veiem de forma sincera en quin estat està la nostra condició física. De no fer-ho, o “enganyar-nos”, podríem lesionar-nos o bé esgotar-nos en excés per l’esforç.
  2. Nodrim el cos! No oblidem que el nostre cos necessita nutrients, per a poder moure’s i consumir l’energia que li caldrà per a respondre a l’activitat física. No oblideu, com a mínim una hora abans, de consumir alguna font d’hidrats de carboni, ja siguin cereals, pasta, arròs o un simple plàtan. Tant o més important és que a mesura que realitzem l’activitat ens rehidratem de manera habitual per a repondre l’aigua i les sals minerals que perdem suant. Si a l’aigua hi afegim algun complexe mineral enriquit amb una mica de glucosa, millor que millor. També serveix menjar-nos alguna fruita aquosa, com la síndria o el meló. Un cop finalitzada l’activitat física és necessari que el nostre cos es recuperi: obsequiem el seu esforç amb un bon aport de proteïnes i calci, que són elements indispensables per la regeneració del teixit muscular i dels ossos.
  3. Engeguem a poc a poc. Sobretot si ens hi posem per primera vegada o bé fa temps que no realitzem una activitat física: comencem l’activitat amb mesura, amb una càrrega de treball lleu, com ara caminar a poc a poc i anar augmentant el ritme a mesura que veiem que el nostre cos s’habitua al ritme i el suporta bé. El fet de tornar a habituar el nostre cos a l’activitat física és imprescindible en qualsevol esport, ja sigui aeròbic o anaeròbic.
  4. En acabat, estirem! Un cop finalitzada l’activitat física no oblidem estirar bé tots els músculs del cos. Sabem que els estiraments no acostumen a agradar massa però està demostrat que són vitals per a previndre futures lesions, contractures i engarrotaments musculars. Val la pena que hi dediquem uns pocs minuts!
  5. Vestiu-vos en concordança. Recordeu que a la majoria d’activitats a l’aire lliure el factor meteorològic és molt important: no ens vestirem igual a l’estiu que a la tardor, òbviament. Per tant, triem amb cura la indumentària que farem servir per cada activitat i tingueu en compte que als mesos calorosos (agost i començaments de setembre) és important evitar les hores de sol extrem: us recomanem realitzar-les de bon matí, abans que comenci la calor, o al vespre, un cop s’amagui el sol. Alhora penseu a vestir-vos amb una indumentària còmode, amb roba i mitjons que nos ens apretin ni ens vagin massa amples però que sigui transpirable. No ens convé quedar mullats! I per últim, triem un calçat adequat: res millor per evitar-nos les molèsties de les butllofes o lesions més severes, com un esquinç.

I un últim consell, vàlid per a tota activitat a l’aire lliure: no us oblideu del barret o la gorra i aplicar-vos un bon protector solar!

Moguem-nos i gaudim de les moltes activitats que podem compartir grans i petits, aportant-nos moments únics, converses agradables i seguint els nostres consells bàsics, molta diversió!

Salut!

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *